mindfulness Based Cognitieve Therapie

Mindfulness Based Cognitive Therapy

Als je merkt dat je verleden je belemmert, of dat zorgen om de toekomst je beperken om in het hier en nu te leven, kun je veel baat hebben bij Mindfulness Based Cognitive Therapy. Dat is een trainingsvorm die (onder andere) meditatietechnieken combineert met bepaalde aspecten van cognitieve gedragstherapie. Het doel van deze therapie is dat je meer grip krijgt op je gedachten en gevoelens – en dat je uiteindelijk weer de baas wordt van je eigen gedachten.

Mindfulness Based Cognitive Therapy is een combinatie van mindfulness aan de ene kant en cognitieve gedragstherapie aan de andere kant. Met mindfulness zijn de meeste mensen tegenwoordig wel bekend. Het is een meditatietechniek die je leert om je aandacht te richten op het hier en nu. Daarmee voorkom je bijvoorbeeld dat je bepaalde situaties in gedachten erger maakt, en zorg je ervoor dat je niet meer urenlang piekert over iets waar je waarschijnlijk toch niets aan kunt veranderen.

Emoties

Mindfulness leert je dat je niet je emoties bent. Als je down bent, betekent dat immers niet dat je leven mislukt is; je emoties zijn geen weerspiegeling van de situatie. Zodra je dat begrijpt, is het veel makkelijker om niet meer zo negatief of wantrouwend op bepaalde gebeurtenissen te reageren. In plaats daarvan kun je vanuit innerlijke rust adequaat en positief handelen.

Cognitieve gedragstherapie

Bij cognitieve gedragstherapie gaat het erom dat je negatieve denkpatronen omzet in positieve, of in elk geval evenwichtigere gedachten. Op die manier kunnen je gevoelens bij bepaalde situaties veranderen, en kan ook je gedrag een boost krijgen. Cognitieve gedragstherapie is een van de meest toegepaste therapievormen in Nederland.

Mindfulness Based Cognitive Therapy

Als je bepaalde aspecten van mindfulness en cognitieve gedragstherapie met elkaar combineert, kom je uit bij Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT). Daarbij wordt niet alleen maar gewerkt met je gedachten, maar spelen ook je ademhaling, je lichaam en je emoties mee. Bij Body2Mind houden we die de MBCT-sessies het liefst in de natuur.

Voor wie?

Vooral mensen die veel piekeren over het verleden of tobben over de toekomst hebben veel baat bij MBCT. Piekeraars vergeten namelijk vaak om in het hier en nu te leven – terwijl dat juist zoveel rust kan geven. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat mindfulness het risico op een terugval bij depressies kan verminderen.

Denk je dat je baat hebt bij MBCT of wil je er eens met ons over praten? Vul dan het contactformulier in, of bel ons. We plannen graag een intakegesprek met je in.

Contact opnemen