Grenzen aangeven

Je grenzen aangeven is iets waar veel mensen moeite mee hebben. Assertiviteit is nou eenmaal niet iets wat je van het ene op het andere moment ontwikkelt. Dat kost tijd en aandacht, en vraagt moed. Maar bij Body2Mind kunnen we je daar heel goed bij helpen.

Of het nu gaat om je werk, je relatie, vriendschappen of andere thema’s in je leven, één ding is zeker: jij hebt grenzen. Misschien weet je niet altijd even goed waar ze liggen, maar als iemand eroverheen gaat, of als je er zélf overheen gaat, dan voel je dat. Je krijgt bijvoorbeeld buikpijn als je agenda vol zit met werk. Je trekt je schouders op als je partner tegen je staat te schreeuwen. Of er zeurt een stemmetje in je achterhoofd als je weer gaat eten met die ene vriendin die altijd zo negatief is. Allemaal mentale en fysieke aanwijzingen dat je niet goed genoeg naar jezelf en/of je lijf hebt geluisterd.

Conflicten uit de weg gaan

Om te voorkomen dat je nog verder over je eigen grenzen gaat, is het belangrijk dat je je grenzen gaat aangeven. Dat is moeilijk, want de meeste mensen gaan conflicten liever uit de weg. ‘Ach, deze ene keer, dat kan best,’ denk je dan bijvoorbeeld. Maar die ene keer kan wél kwaad. Al helemaal als je al op je tenen loopt.

Grenzen aangeven op jouw manier

Bij Body2Mind geven we je alle instrumenten die je nodig hebt om de volgende keer toch nee te zeggen. Hoe hard je baas of opdrachtgever je ook nodig heeft, hoe hard je partner ook schreeuwt, en hoe erg die vriendin ook aandringt. Daarvoor leren we je in de eerste plaats om te herkennen waar jouw grens ligt, en wanneer hij is bereikt. Vervolgens onderzoeken we hoe je het best kunt aangeven dat jouw grens is bereikt, op een manier die bij jou en jouw waarden past. Zodat je uiteindelijk meer in het reine komt met jezelf, en je bovendien gelukkiger in het leven staat.

Wil jij ook leren hoe je je grenzen aangeeft? Vul dan het contactformulier in, dan plannen we een gratis intakegesprek met je in. Dat is de eerste stap naar een leven in balans.